Ervaring van een patiënt

Ervaringsverhaal van Geert

Op 19 april jl. zat Geert samen met zijn partner Pernel op de bank televisie te kijken. Hij voelde zich niet helemaal lekker, had wat last van zijn maag en pijn tussen zijn schouderbladen, hier zochten zij niks ergs achter. Geert besloot om op de eetkamerstoel te gaan zitten, om zijn maag meer ruimte te geven, en het gevoel te laten zakken. Op dat moment werd hij onwel en schoot Pernel gelijk te hulp. Zij belde het alarmnummer, legde Geert op de grond en zette de voordeur open. Daarna startte zij met reanimeren. Binnen enkele minuten stond burgerhulpverleenster Rebecca binnen, en nam de reanimatie over.

Al snel kwam ook de politie, de brandweer en de twee ambulances op locatie. Een politieagent sloot de aed aan, en na de eerste schok kwam Geert weer bij. Dat Geert zo snel weer bij kwam had volgens de ambulancebroeders te maken met het snelle handelen van Pernel en Rebecca.

Geert werd dezelfde avond succesvol gedotterd in het Tweesteden ziekenhuis. Vier uur na de operatie kwam Geert weer bij en kon hij zich alles tot aan het moment van zijn hartstilstand herinneren. Na een dag op de intensive care, mocht Geert naar de reguliere afdeling. Op vrijdag mocht hij weer naar huis.

Bandje van Hart4ALL

Pernel en Rebecca ontvingen van de ambulancebroeder een bandje van Hart4ALL. Rebecca heeft dezelfde avond nog ingelogd omdat zij graag de afloop wilde weten en niet goed in slaap kon vallen. Deze avond had een enorme impact op haar gemaakt. Ze was al vaker opgeroepen maar nooit als eerste ter plaatse geweest. Dit was voor haar de eerste keer dat zij echt gereanimeerd had. Pernel wilde ook graag contact met de hulpverleenster en logde een dag later in. De match is binnen 12 uur tot stand gekomen, en dit zorgde ervoor dat Pernel en Rebecca al heel snel app contact met elkaar hadden. Dit contact heeft hen de eerste dagen geholpen bij de verwerking van deze traumatische gebeurtenis.

Op 7 mei jl. vond bij hen thuis de eerste ontmoeting plaats tussen Geert, Pernel en Rebecca. Een plaats die er drie weken geleden heel anders uitzag. Geert ontmoette zijn reddende engel en Rebecca was blij om Geert in levenden lijve te kunnen ontmoeten. Er werden ervaringen met elkaar gedeeld en de puzzelstukjes van 19 april vielen in elkaar.

Geert, Pernel en Rebecca zijn blij dat zij elkaar hebben kunnen ontmoeten via Hart4ALL, zonder de bandjes hadden zij elkaar niet zo snel meer gesproken. Vragen als: ‘Hoe zou het zijn afgelopen?’ of ‘Wie heeft mij die avond gereanimeerd?’ zouden onbeantwoord zijn gebleven.

Tot slot

Tot slot willen Geert, Pernel en Rebecca complimenten geven aan alle betrokken hulpverleners, zij waren erg empathisch zowel naar Pernel toe maar ook naar alle andere betrokkenen. Zij screenden constant of iedereen oké was en of ze nog iets voor ze konden betekenen. Dit hebben zij als heel fijn ervaren.