Ervaring van een burger hulpverlener

Inge Graziano is aangesloten bij HartslagNu.

HartslagNu is een initiatief waarbij vrijwillige hulpverleners met een reanimatiecertificaat via een sms een oproep krijgen als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. Als vrijwillige hulpverlener weet Inge vaak niet hoe het met het slachtoffer afloopt.

“Sinds één jaar ben ik aangesloten bij HartslagNu. Ik heb in het afgelopen jaar drie reanimatie-oproepen gehad. Wanneer ik een oproep-sms krijg, giert de adrenaline door mijn lijf. Ik ben binnen enkele minuten bij het slachtoffer ter plaatse. Eerder dan de ambulancedienst. Samen met andere vrijwillige hulpverleners uit de buurt, die ook opgeroepen zijn, begint het reanimeren. We werken echt als team.

“Als ik weet hoe het met het slachtoffer afgelopen is, geeft me dat rust.”

Reanimeren

Als je bij het reanimeren merkt dat het slachtoffer weer hartslag krijgt, geeft dat zo’n goed gevoel. Als het niet goed gaat met het slachtoffer voel je mee met het intense verdriet van de familie. Zodra de ambulance het slachtoffer heeft opgehaald, sta je er als vrijwillige hulpverleners wat hulpeloos bij. Iedereen uit het ‘vrijwillige team’ gaat weer zijn eigen weg. Je bent samen emotioneel betrokken bij de gebeurtenis, maar je gaat alleen verder.

Impact

Ik weet eigenlijk nooit hoe het afloopt met het slachtoffer. Ik ben nuchter aangelegd, maar het reanimeren van iemand heeft echt impact. Als ik weet hoe het met het slachtoffer afgelopen is, geeft me dat rust. Met Hart4ALL kan dit bereikt worden.”