Ruud Verhalle werkt sinds 1996 als ambulance verpleegkundige voor RAV Brabant Midden West Noord en maakt gemiddeld één à twee keer per maand een reanimatie mee.

“Wanneer het ambulanceteam bij het slachtoffer komt, nemen wij de zorg voor het slachtoffer over van het familielid of de toevallige voorbijganger die bij het slachtoffer was toen hij onwel werd. Zodra het slachtoffer in het ziekenhuis is, is mijn taak als ambulanceverpleegkundige volbracht. Ik weet bijna altijd hoe het met het slachtoffer afloopt. Dit in tegenstelling tot de ‘eerste toevallige helper’, ofwel de burgerhulpverlener. Die blijft achter en weet niet of zijn hulp effectief is geweest.

“Ambulancemedewerkers zijn de belangrijke schakel om mensen te verbinden”

Geregeld krijgen wij als ambulancedienst telefoontjes van mensen die willen weten hoe het is afgelopen met het slachtoffer dat ze geholpen hebben. Helaas mogen medewerkers van de ambulance en andere zorgaanbieders vanwege privacy wetgeving geen informatie geven. Met het initiatief van Hart4ALL kunnen burgerhulpverlener en slachtoffer toch met elkaar in contact komen als beide partijen dit wensen. Met de unieke code op polsbandjes kunnen zij dit via de site kenbaar maken.

Het ambulancepersoneel is een zeer belangrijke schakel in dit proces: zij deelt namelijk de polsbandjes uit.

Een beetje menselijkheid terugbrengen in het zakelijke proces dat een reanimatie is, daar staat Hart4ALL voor. Voor de burgerhulpverlener kan het een manier van verwerking zijn, voor het slachtoffer een manier om ‘dankjewel’ te zeggen. Hart4ALL is een handreiking om mensen dichter bij elkaar te brengen.”